När man funderar på att köpa nya fälgar, vare sig de handlar om stål- eller aluminiumfälgar är det en del information man måste ta i beaktning. En av de viktigaste faktorerna man måste vara medveten om förutom bultcirkeln är ET-mått.

ET som förkortning kommer från tyskan och står för ”Einpresst Tiere”, på svenska översätter man detta till inpressningsdjup. Det kan även kallas för ”offset”. För att klargöra anger ET måttet sträckan mellan anläggningsytan mot navet och fälgens mittpunkt. ET måttet definierar exakt hur långt in eller ut fälgen är placerad i relation till bilens skärmkant.

Ju högre måttet är, kommer fälgen och däcket längre in i hjulhuset

Ju lägre måttet är, kommer fälgen och däcket längre ut i hjulhuset och det ger även ett större spårvidd.

Vad betyder ET?

Det finns ett utbrett missförstånd bland befolkningen att det är däcket som skrapar mot bilens skärmar. Men i majoriteten av fallen är det ET-måttet som är fel i relation till bilens mått och dimensioner.

Man mäter inpressningsdjupet i millimeter och man bör följa de rekommendationer som biltillverkaren angett.

Enligt lagen får spårvidden skilja max 10 millimeter från bilens originella spårvidd. Har du ET-mått 36 får du man gå ner till ET 36 och som högst ET 45.

Varför är det viktigt med rätt ET-mått?

Som du säkert noterat är det viktigt med ET-måttet på fälgarna och att veta vilka mått som fungerar till din bil.

Har du ett ET-mått som inte är anpassat för din bils dimensioner kan de leta till att däcken tar i bilens skärmar, hjulhus eller broms ok. Rätt mått är viktigt för att du ska kunna framföra bilen på ett trafiksäkert sätt och för att undvika att dina däck, fälgar och bilen tar skada.

ET-måttet hittar du i fälgarna, på en stålfälg står måttet på fälgens utsida och på aluminium fälgar hittar du måttet på insidan.

Man kan också mäta måttet själv. Du kan läsa mer om ET mått här